na vrh

MISIJA

Umetnost » MISIJA

  • Afirmisati stvaralaštvo koje se može realizovati skromnim materijalnim sredstvima; u kome je prioritet - ideja („suština umesto pakovanja“) !
  • Razvijati kriterijum zasnovan na kreativnosti koja obogaćuje duh i koja obrazuje kritičku svest! (umesto one koja formatira mišljenje prema potrebama malograđanskog društva).
  • Umetnost mora da oplemenjuje i obrazuje, a ne samo da zabavlja publiku.
  • Formiranje ansambla TEATRA NOVE EPOHE:

 

ZAŠTO ?

Elita je neophodna za usmeravanje javnosti u pravcu evolucije po duhovnoj vertikali – putem kulture.

Od umetnosti je ostala samo forma čija vrednost se meri tržišnom cenom.

Umetnici su prepušteni da se brutalno bore samo za sebe, a taj put je opasna opcija!

Zatvorena su vrata entuzijastima koji žele da stvaraju i budu reklamirani, jer je medijska nezainteresovanost na visokom nivou.

Zvanične institucije su nedostupne zbog negativne selekcije usled: nekritičkog mišljenja, formalnih etikecija (koje samo „podrazumevaju“ znanje i umeće), nepotizma, angažmana iz koristoljublja, taštine, sticanja slave i bogatstva, umesto ličnog ispunjenja u samom činu stvaranja.

Angažuju se i primaju preko ličnih veza, neadekvatni pojedinci koji, promovišući sopstvene interese, ne samo da zaustavljaju razvoj već i degradiraju kriterijume.

U našoj sredini (često i u svetu) tendencija je da se radi „u prazno“ – ne postoji vrednosni kriterijum, ne postoji javno mnenje koje je kompetentno da usmeri publiku na dobre, i ukaže na loše trendove, i ponuda se svela na zvezde šou biznisa koje svoju popularnost duguju kiču, od kafana do opera / pozorišta.

Ljudi ne vole svoj posao radi njega samog, već ga obavljaju radi novca ili ugleda.

Papir je postao vredniji od umeća, etikecija tj. pakovanje je postalo važnije od suštine, titula, tj. zvanje je postalo važnije od znanja. I smatra se istinitim samo ono što je zapisano. Dakle, ako čovek nema ličnu kartu na kome piše njegovo ime i datum rođenja, on ne postoji!

Ukus publike nije Bogom dato stanje, nego se formira. Profiteri se ulaguju mediokritetskom nivou jer znaju da oni čine većinu, pa je samim tim i njihova zarada zagarantovana.

NAŠA INICIJATIVA

Dok god veliki resursi uslovljavaju realizaciju umetničkog dela, kreativni pojedinci nisu u mogućnosti da prikažu svoje ideje (jer nemaju potrebna materijalna sredstva).

Nova epoha kulture neće robovati tim uvreženim običajima i svoje predstave će realizovati krajnje skromno, sa duhom originalne inventivnosti.

NOVA EPOHA KULTURE zasnovana je na umetnosti koja je oslobođena licemernih stereotipa koji guše esencijalnu ideju. U pozorištu su to: kozmetika, šminka, pakovanje ili glazura, poput glamurozne scenografije, šljaštećih kostima, raskošnih orkestara i svega onoga za čiju realizaciju su potrebna velika materijalna sredstva.

Otvaramo mogućnost zainteresovanima iz svih oblasti umetnosti, koji iskreno žele da uče ili razvijaju svoje kreativne sposobnosti, da nam se priključe; ne iz profiterskih motiva, nego zato što imaju potrebu da prikažu svoje ideje i doprinesu ostvarenju nove kulturne epohe.