na vrh

TEATAR NOVE EPOHE

Teatar » TEATAR NOVE EPOHE

Projekat SLOBODNOG UNIVERZITETA SRBIJE pod imenom „TEATAR NOVE EPOHE“ osmišljen je kao kreativna radionica za sve umetnike - muzičare: solo pevače, instrumentaliste, glumce, pisce, scenografe, plesače, dizajnere, kostimografe, organizatore, snimatelje, fotografe... Svi koji žele da se pridruže i podele svoje znanje, ili podrže ovaj projekat, mogu slobodno da nam se jave. Svako od nas ima nešto što nekom drugom treba!

Persona je maska! ... Glumac i uloga su maske! ... Privatnost i javnost su maske!

Život je predstava, koja se odvija po scenariju sudbine. SUDBINA je SUD-BINE (sud životne pozornice)!

Dragi prijatelji i gledaoci Slobodnog Univerziteta Srbije pozivamo sve vas koji niste gledali premijernu predstavu „Teatra Nove Epohe“ da je pogledate. Primaran cilj za izgradnju društva nove civilizacije jeste putem UMETNOSTI, jer se umetnost obraća podsvesnom u nama, a u podsvesti se stvari menjaju korenito. Kreativnost igre koja je sama sebi cilj i razumevanje osnove da smo svi Jedno.
Ove muzičko-dramske performanse ne čini samo ono što je izrečeno, nego i ono što nije izrečeno. Na ovaj način, igrom kao životnom kreacijom, duša bira ne ono što želi, nego šta joj je potrebno. Dela će prepoznati i sa njima rezonirati, oni koji imaju srodnu dušu i u tom trenutku osete srodnost. *LINK>

Utisak gledateljke:

„I došla sam. Daleko od razuma, samo sam krenula, ne osvrnuvši se, ne upitavši se zašto? Kako? I počela je melodija. Čujem neki meni nepoznat jezik, ali svakoj mojoj ćeliji nimalo nije bio. Da opišem rečima da li je to duša plakala ili je bila radosna, ne umem. Dok melodija govori reči koje ne razaznajem, pokušavam da pomirim duh i racio. I prekidam, da ne bih tim pomirenjem ukrala nešto što pripada samo srcu.
Ovako osmišljen umetnički teatar obraća se onom važnom intuitivnom delu nas, udaljavajući nas od zvanja i titula i pozivajući nas da negujemo ono uzvišeno u nama. Zajedno sa umetnicima, igrali smo se kao deca. Jedini standardi su bila naša osećanja. Kakav god utisak da smo stekli, jedinstven je i samo naš. I vraća nas sebi.
Spominju „Svi smo jedno kada smo u ljubavi“. Livada raznobojnog cveća, planine, okeani, doline, reke i najmanji delići trave svesni su ove povezanosti. Pa ni jedan list na drvetu ne posmatra drugi kao odvojen, već su svesni ove čiste i nepobitne povezanosti. Jedino u stanju ljubavi mi sva bića i čitav svet vidimo kao celinu.
Razvoj kritičkog mišljenja, ozbiljnost kroz komediju, pantomima, osećanja se smenjuju, neka nas distanciraju - druga vraćaju, duhovni put ili proračunatost. Mnoga pitanja su nas probudila, a na nama je da damo odgovor, dat nam je ključ, a na nama je da otvorimo vrata.
A što se tiče mene, „I zašto mi je odjednom srce poletelo? Ja samo znam kad je on počeo da pleše sa mnom, mogla sam plesati, plesati, plesati celu noć...“

Upravo zbog neopravdano zapostavljenog značaja igre u životima odraslih, ovim sadržajem smo želeli da ukažemo na važnost igre koja je samoj sebi svrha. Kako jedna umetnost uzdiže drugu, tako je i naš umetnički ansambl kreirao zamišljene svetove, koje vam prikazujemo na zabavan način, putem pozorišnih komada, kompozicija...

Igrajući se pod maskama, pokušavajući da budemo neko drugi ili nešto drugo u odnosu na ono što jesmo, mi se razvijamo. Dečak koji se igra Petra Pana u isto vreme je i sam Petar Pan. Posmatrajući ovaj kreativan sadržaj publika se projektuje kroz doživljaj, svako na svom individualnom nivou u skladu za čim srce žudi i za čim istinski teži.

„LEPOTA JE U SVESTI POSMATRAČA“

Premijerna predstava „Teatra Nove Epohe“. Najnoviji muzičko-dramski performans koji u puna 2 sata objedinjuje pozorišne komade i koncert operskih pevača koji pevaju širok repertoar (opera, opereta, mjuzikl, evergreen, pop, kancona, filmski hitovi...).

Uz humor, poruke koje menjaju pogled na život, izvodiće glumci i pevači ansambla „Eho Odiseja“.

Rešenja intrigantnih tema prvi put otkrivamo u novom scenskom obliku:

 -        Da li sudbinu krojimo sami ili je predodređena?

-        Da li je put do pakla popločan dobrim namerama?

-        Da li je naša planeta Zemlja, sfera ili ravna ploča?

-        Da li je ljudska noga kročila na Mesec?

-        Da li je Elvis Presli još uvek živ?

 „Drugi dolazak Hrista“ prikazaće kako bismo reagovali kada bi iznenada, danas, došao Mesija?!

 Neobično druženje sa umetnicima koji vas kreativnom IGROM, vode kroz privatni život Alberta i Mileve Ajnštajn, Nikole Tesle...

 Prvo javno izvođenje „Utopija Teslijana“ iz života N. Tesle, na tekst Velimira Abramovića i muziku Anamarije Andrašević.

 SAVET ZA GLEDAOCE:

Predstavu posmatrajte otvorenog uma, bez predrasuda i bićete zadivljeni šta će vam se sve otkriti.

Sami kreirate kako ćete doživeti ono što ćete čuti i videti.

Doživljaj lepog je u nama, ne u svetu izvan nas.

„LEPOTA JE U SVESTI POSMATRAČA“!

 Autor: Goran Potkonjak